Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΠΟΥΡΟΥ ΣΤΗΝ ΤΙΘΟΡΕΑ



Πλήθος κόσμου βρέθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013, στην όμορφη ΤΙΘΟΡΕΑ για τη Γιορτή Τσίπουρου που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός σύλλογος ΕΤΜΟΤ της Τιθορέας.
Τα φθινοπωρινά χρώματα και η φυσική ομορφιά του τοπίου έδωσαν το στίγμα τους στην όμορφη και ηλιόλουστη Κυριακή του Οκτώβρη.
Η Απόσταξη Τσίπουρου ήταν ένα σημαντικό κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός για την  Τιθορέα, που ξεκίνησε στις 10 το πρωί και τελείωσε αργά το βράδυ. της Κυριακής.
Το τελετουργικό της απόλαυσης του τσίπουρου έγινε στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου της Τιθορέας. Το καζάνι στήθηκε και τα διατηρημένα σε φρέσκια κατάσταση στέμφυλα (τσίπουρα), που είχαν υποστεί ζύμωση, τοποθετήθηκαν στον χάλκινο άμβυκα (καζάνι) όπου  έγινε η πρώτη και η δεύτερη απόσταξη. Ακολουθήθηκε η σωστή διαδικασία απόσταξης, που είναι η κλασματική. Δηλαδή πετάχτηκε το πρώτο και το τελευταίο μέρος του αποστάγματος («κεφάλι» και «ουρά») που περιείχε τις βαριές αρωματικές ουσίες και την επικίνδυνη μεθανόλη.
Οι παρευρισκόμενοι, κάτοικοι της Τιθορέας και της ευρύτερης περιοχής, ορειβάτες από την Κρήτη και την Αθήνα και επισκέπτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας, είχαν ην ευκαιρία να παρακολουθήσουν Απόσταξη Τσίπουρου με παραδοσιακό τρόπο, να γευτούν το άφθονο ντόπιο τσίπουρο που παρασκευαζόταν εκείνη την στιγμή και να δοκιμάσουν υπέροχους μεζέδες.
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ… !!!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου